Informatie opvragen
info@vict.nl
Stratumsedijk 20 - 5611ND Eindhoven
040 232 33 00

SaaS (Software As A Service)

Haalt u het maximale uit uw ICT oplossing?

Het SaaS-model is geschikt voor bedrijven van elke omvang, van start-ups tot multinationals.

SaaS voor het MKB

In de tijd dat er alleen maar client-serversoftware was, profiteerden vooral de grote ondernemingen van technologische trends. Die vergden namelijk een fikse investering, plus een eigen IT-afdeling die de implementatie, het onderhoud en de beveiliging voor haar rekening nam. In het MKB hadden maar weinig bedrijven geld voor dit soort investeringen, en als ze dat geld al hadden, waagden ze zich meestal niet aan zo’n grote uitgave.

Voor het MKB is SaaS een doorbraak. Alles wat er aan infrastructuur nodig is, kan met SaaS worden geboekt als maandelijkse uitgave, die bovendien kan worden verhoogd of verlaagd wanneer het bedrijf verandert. Daardoor kan het MKB zich nu nieuwe technologie veroorloven die voorheen niet te betalen was.

Doordat het nu mogelijk is om de implementatie en het beheer van belangrijke functionaliteit uit te besteden, kunnen groeiende bedrijven zich volledig richten op hun kernactiviteiten. En dan zijn er ook nog de meer in het oog springende voordelen als een snelle set-up, minimale investeringen vooraf, de mogelijkheid om op afstand te werken en de schaalbaarheid.

SaaS voor grote ondernemingen

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de grote ondernemingen. Ook die zijn inmiddels doordrongen van de praktische voordelen van SaaS voor hun grootschalige bedrijfsoplossingen. Wanneer alle functionaliteit wordt ondergebracht op een overkoepelend platform, profiteert een grote onderneming van verbeterde schaalbaarheid, lagere kosten, een hogere snelheid en een efficiëntere service.

Grote ondernemingen hebben vaak meerdere vestigingen die in verschillende landen, tijdzones en locaties actief zijn. Cloudgebaseerde SaaS is in zo’n geval een ideaal hulpmiddel om iedereen toch op dezelfde manier te laten werken, en ook nog eens voordeliger.

Als daar bij de set-up rekening mee wordt gehouden, is het ook mogelijk om verouderde systemen te integreren, zodat alle bedrijfsvoorzieningen onderling met elkaar zijn verbonden. Op deze manier voorkom je problemen met incomplete rapportages en ontbrekende gegevens, en ontstaat een efficiënte wisselwerking. Bovendien kunnen collega’s dan samenwerken in een gedeelde virtuele werkruimte, die altijd volledig gesynchroniseerd is op hun apparatuur.

De toekomst van SaaS

In de toekomst bieden SaaS en cloud computing waarschijnlijk vaker specialistische services, meer end-to-end-integratie en meer aandacht voor de relatie tussen klant en provider, plus nog geavanceerdere, op gegevens gebaseerde inzichten.

De toekomst van de SaaS-sector

De opkomst van Software-as-a-Service heeft geleid tot een aparte sector die producten en services op abonnementsbasis aanbiedt. Dat heeft ook gevolgen voor de klant: die doet niet langer eenmalig een op zichzelf staande aanschaf, maar betaalt periodiek voor een abonnement en blijft dus behouden. Op basis van deze trend voorspelt Gartner dat in het jaar 2020 (dit jaar) meer dan 80% van de softwareleveranciers is overgestapt van het aloude licentie- en onderhoudsmodel op een abonnementsmodel.

De toekomst van SaaS in het bedrijfsleven

Er is steeds meer vraag naar grote gegevensvolumes, snelle software en grootschalige back-upmogelijkheden. Daarom is de kans groot dat bedrijven hun IT-activiteiten steeds vaker bij een gespecialiseerde serviceprovider onderbrengen.

Bedrijven die al volledig zijn overgestapt op SaaS, zijn eerder geneigd om te kiezen voor een geïntegreerde end-to-end-oplossing, zodat ze meer tijd overhouden voor waar ze zelf goed in zijn. Daardoor is er vaker sprake van een langdurige relatie met de serviceprovider, en dat leidt weer tot meer innovatie bij de provider. Die heeft namelijk meer inzicht in wat de klant nodig heeft en biedt dat vervolgens aan.

Wilt u graag meer informatie over wat SaaS voor uw bedrijf kan doen?

Neem dan contact met ons op voor een persoonlijk advies!